Het landschap in de Duitse grensregio is voornamelijk vlak. Van het waterrijke gebied in het noorden (Ostfriesland) via het veengebied (Naturpark Moor) in het Emsland, de vlakke Niederrhein regio, tot het glooiende, heuvelachtige gebied grenzend aan Zuid-Limburg. De aard van het landschap maakt dat de regio vooral geliefd is bij fietsers en wandelaars. In het gebied tot ca. 100 kilometer van de grens zijn talloze fiets- en wandeltochten uitgezet (zie grensverkeer). In de regio Niederrhein zijn leenfietsen te huur bij een groot aantal servicepunten. De natuurparken en de vele kastelen en burchten in de grensstreek zijn een bezoek waard.

Belangrijke attracties in de grensregio (zie de links hieronder) zijn de draisine tussen Groesbeek en Kleve, de pretparken Wunderland Kalkar en Meppen (in aanbouw), het klooster Graefenthal, de speelparken Irrland bij Kevelaer en Ibbenbüren,de stoomtrein en het spoorwegmuseum bij Lengerich en kanovaren op de Niers bij Goch. Dierentuinen zijn er in Münster (allwetter zoo), Osnabrück, Nordhorn, Rheine en Kleve. In het noordoosten zijn veel fietsroutes langs molens uitgezet. De Niederrheinische Radwandertag, is een van de grootste fietsevenementen van Duitsland met veel (grensoverschrijdende) fietsroutes.

Fietsers op de Rijndijk bij Rees Irrland kanovaren Fietsers op de Rijndijk bij Rees             Speelpark Irrland bij Kevelaer                Kanovaren op de Niers

 

Toeristische tips
allwetterzoo.de (Münster)
zoo-osnabrueck (Osnabrück)
naturzoo  (Rheine)
tierpark-nordhorn (Nordhorn)
teuto-express (Lengerich)
klooster Graefenthal (Goch-Asperden)
sommerrodelbahn (Ibbenbüren)
grenzland-draisine (Groesbeek, Kranenburg, Kleve)
Wunderlandkalkar (Kalkar)
Irrland  (Kevelaer)
Drasinenspass Ammerland (Westerstede, Ostfriesland)
Boomklimmen (Kletterwald) (bij Borken)

Klooster Graefenthal museum Emden
Klooster Graefenthal (Goch)                   Hansa-Klima museum (Emden)

Websites met toeristische informatie in de grensregio
Culture & Castles
Eropuit in Limburg
Achterhoekse evenementen
Kulturbüro Niederrhein
Niederrhein-Tourismus
NRW-Tourismus
Niederrheinrad
2-Land reizen
Touristik Agentur Niederrhein
Geheimoverdegrens.nl (Grensregio Overijssel-Münsterland)
Infocenter-niederrhein.de
Vakantie in duitsland