Het lijkt misschien heel veel gedoe, maar met de juiste voorbereidingen levert het meeverhuizen van de auto naar Duitsland veel voordelen op. Het grootste pluspunt is misschien wel dat er niet hoeft te worden gezocht naar een nieuwe auto. Daarnaast vinden de meeste mensen het plezieriger om in hun eigen vertrouwde wagen te rijden.

 

Auto als inboedel mee naar Duitsland

Het is mogelijk om de auto of bestelbus bij emigratie als inboedel mee te verhuizen. Het is verstandig om van tevoren na te gaan of de huidige verzekeraar de wa verzekering blijft verzekeren. Is dat niet het geval, dan moet de auto direct na de verhuizing aangemeld worden in het nieuwe woondistrict. Een Duitse verzekeraar zal namelijk een auto op Nederlands kenteken niet accepteren. Aanmelden van de auto gebeurt bij het Straßenverkehrsamt (SVA), afdeling Kraftfahrzeugzulassungsstelle. Dit is het bureau voor afgifte van kentekenbewijzen. Hier wordt ook de motorrijtuigenbelasting aangemeld. Het belastingkantoor in de buurt van het woonadres handelt de melding vervolgens verder af. Nadat de wagen is goedgekeurd, worden de registratiepapieren en het Duitse kentekenbewijs afgegeven.

Wegenbelasting goedkoper in Duitsland

De wegenbelasting is over het algemeen in Duitsland een stuk lager dan in Nederland. De premie wordt er vastgesteld aan de hand van de registratiedatum van de auto, de CO2-uitstoot, de motor en de cilinderinhoud. Er geldt een vrijstelling van vijf jaar voor bezitters van een elektrische auto. Autobezitters met een zware handicap hoeven niet te betalen of krijgen 50 procent korting op de premie. Bij aanhangers en caravans is de premie gebaseerd op het gewicht. Bij campers kunnen daar ook nog kosten voor milieuvervuiling bijkomen. Binnen twee weken na registratie is het eerste verzoek tot betaling van de KFZ-steuer. Vervolgens moet de belasting telkens aan het begin van het jaar worden voldaan.

Milieusticker in veel steden verplicht

Net zoals een goede wa-verzekering verplicht is, is in veel Duitse steden een milieusticker op de auto verplicht. In sommige straten zijn bepaalde diesel- en benzinevoertuigen zelfs helemaal verboden. Het is verstandig om vóór de emigratie na te gaan of de auto voldoet aan de normen die gesteld worden voor een bepaalde wijk of straat. Er zijn op dit moment drie kleuren milieustickers in omloop, een vierde wordt overwogen. De kleur sticker die wordt afgegeven is gebaseerd op het kenteken van het voertuig. De rode sticker wordt niet meer uitgegeven en is nergens meer geldig. De gele sticker wordt alleen nog gebruikt in Neu-Ulm. Groene stickers worden afgegeven aan bezinevoertuigen vanaf de Europese emissiestandaard Euro 1 of gelijkwaardig. Er wordt overwogen om een blauwe sticker voor schone voertuigen in te stellen. De milieusticker is op diverse verkooppunten in Duitsland verkrijgbaar.