De beste fietsroutes in Duitsland!

Platteland, steden, gastronomie of cultuur: elk van de vele langeafstandsfietsroutes in Duitsland zit boordevol unieke hoogtepunten! In dit artikel hebben we een paar van de allerbeste fietstochten verzameld zodat je precies weet welke routes je moet fietsen in Duitsland. Natuurlijk doe je er wel goed aan om eerst nog een fietsverzekering af te sluiten voordat je op pad gaat, je weet immers maar nooit wat er onderweg gebeurt.

 

Alb Valleys

De Alb Valleys-fietsroute loopt door de mooiste landelijke omgevingen en dorpen in het Schwäbische Alb Geopark, voornamelijk over goed onderhouden geasfalteerde fietspaden en paden. De route is omzoomd door de karakteristieke jeneverbesheide, prehistorische rotsformaties en mysterieuze grotten. In het Vogelherd Archeologisch Park wachten tal van ongelooflijke vondsten uit het stenen tijdperk om ontdekt te worden, terwijl ongelooflijke rotsformaties in de Eselsburg-vallei altijd tot de verbeelding spreken. De route gaat verder door het natuurgebied bij Herbrechtingen en gaat verder naar de ontdekkingsgrotten Charlottenhöhle in Giengen-Hürben. Op sommige plaatsen heuvelachtig, af en toe steile beklimmingen.

 

Berlijnse Muur

Fietsers die de Berlin Wall Trail volgen, zullen sterk worden herinnerd aan de Duitse divisie. Het grootste deel van het pad loopt langs de grenspatrouillepaden in het westen en de paden die door Oost-Duitse grenswachten worden gebruikt voor bewakingstochten in het oosten. De lus leidt fietsers langs de laatst overgebleven wachttorens, musea en gedenktekens, zoals aan de Bernauer Strasse, door het moderne stadscentrum en rond de oude grens. De mix van natuur en dramatische geschiedenis maakt de Berlijnse Muurroute tot een themarondleiding door de stad en een schilderachtige route in één.

 

100 kastelen en paleizen

Vier verbindende lussen, die overwegend vlak zijn en elk tussen de 210 en 310 kilometer beslaan, slingeren zich een weg door het Münsterland, meestal in de vorm van gescheiden fietspaden of geasfalteerde wegen. Fietsers kunnen kiezen waar ze willen starten en in veel gevallen liggen de attracties maar een paar kilometer uit elkaar. De glorieuze hoogtijdagen van ridders, baronnen en prinsen worden weer tot leven gewekt door mooie oude steden, tuinen die doen denken aan Versailles en gebouwen in de gotische, renaissance- en barokstijl. Het goede nieuws is dat de regio Münsterland bekend staat om zijn uitgebreide aanbod aan voorzieningen voor fietsers.

 

Baltische Kust

Langs de Kieler Förde gaat deze route eerst richting het eiland Fehmarn. De badplaatsen in de baai van Lübeck zijn in hun oude glorie hersteld en bezoekers kunnen de veerboten vanuit Travemünde de zee zien opgaan. De centra van de Hanzesteden Wismar en Stralsund zijn UNESCO-werelderfgoedlocaties die je gewoon niet mag missen. Er is volop gelegenheid voor rust en ontspanning in de glamoureuze badplaats Heiligendamm, die beroemd is om zijn witte gevels van gebouwen. Na het schiereiland Fischland-Darss-Zingst gaat de route verder naar Rügen, het grootste eiland van Duitsland dat wereldwijd bekend staat om zijn krijtrotsen. De laatste kilometers zijn op het vasteland, richting het eiland Usedom en zijn elegante keizerlijke baden. Er is de mogelijkheid om langs de Oostzee te blijven trappen in Kopenhagen en Gdańsk. De Baltic Coast Cycle Route loopt immers parallel aan de EuroVelo Route 10, die doorgetrokken wordt tot aan St. Petersburg.

Zie ook de pagina ‘Cultuur’ met tips voor de grensregio.