Neutor Galerie Dinslaken

Duitsland heeft de lockdown opnieuw verlengd. Het is de 4e verlenging sinds op 14 januari de winkels gesloten werden. Supermarkten, drogisterijen en benzinepompen waren wel open en blijven ook open. Kapperszaken zijn sinds kort weer open.

In alle winkels blijven de gebruikelijke maatregelen gelden. Dus anderhalve meter afstand en vooral het juiste, hygiënisch goedgekeurde mondmasker dragen. Hierop wordt door de medewerkers in de winkel streng toegezien. In alle winkels wordt een maximaal aantal bezoekers ingesteld. De exacte regels hiervoor worden nog bekend gemaakt.

Toekomst afhankelijk van aantal besmettingen
In Duitsland is het aantal besmettingen in veel deelstaten nog steeds hoog. Pas als dit cijfer gaat dalen kunnen ook boekhandels, bloemenzaken en tuincentra open. Die afspraak is vooral gericht op de Paasdagen. De openstelling van andere, (‘niet-essentiële’) winkels is nog niet besproken. Dit hangt ook af van het gemiddeld aantal besmettingen. Dat kan per regio en deelstaat sterk verschillen.

In enkele Duitse deelstaten (niet in de grensregio) ligt het aantal besmettingen lager dan het Duitse gemiddelde. In deze regio’s zijn sommige winkels open. Meestal alleen op afspraak of voor het afhalen van bestellingen. Een enkele winkel in de grensregio is ook volgens deze voorwaarden open, maar dit zijn uitzonderingen. Pas als het aantal besmettingen onder de 100 per 100.000 inwoners daalt, mogen meer winkels open. Dezelfde koppeling met een daling van het aantal besmettingen geldt voor dierentuinen, horeca en culturele instellingen.