De winkels in Duitsland blijven dicht tot 31 januari. Supermarkten en enkele andere essentiële winkels blijven wel open. Winkelen in Duitsland wordt door de Nederlandse regering sterk afgeraden. Grensgangers.nl volgt dit advies.

Winkelen in Duitsland, tanken in Duitsland – wat mag wel en wat mag niet?
Op de website van het grensinfopunt (advies over alle grensoverschrijdende zaken)  staat een handige tool om te bepalen wat wel en niet mag als grensganger.
Klik op deze link.

Voorbeeld: winkelen in NoordRijn Westfaken
kies Duitsland-NRW om daar te winkelen of te tanken. Het advies is dan:

Reizen naar Nederland wordt sterk afgeraden door Duitsland en Nederland, op absoluut noodzakelijke reizen na. Beide landen zijn in lockdown, om reisbewegingen ook te beperken. Alle niet-noodzakelijke reizen dienen niet te worden gemaakt. Bij terugkeer in Nederland geldt er een aanbeveling tot een quarantaine van 10 dagen. Gaat u toch naar Duitsland? Dan hoeft u daar niet in quarantaine en hoeft u daar ook geen test te laten uitvoeren. U heeft ook geen plicht u te melden via de digitale ‘Einreiseanmeldung’.

Bij terugkeer in Nederland geldt er een aanbeveling tot een quarantaine van 10 dagen. Deze quarantaine kan echter voor noodzakelijke reizen worden onderbroken. De link naar de redenen vindt u onder ‘informatie’. Vanaf 29 december 00.00 uur moeten reizigers vanuit hoog-risicogebieden een negatieve COVID-19-testuitslag van maximaal 72 uur oud laten zien wanneer zij naar Nederland reizen per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens.