Bij een verhuizing naar het buitenland zijn er een aantal zaken die anders geregeld zijn dan in Nederland. Behalve andere wetten waar iedereen zich aan moet houden, heeft elke ingezetene van dit buurland te maken met dingen die zelf goed geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan eventuele kinderopvang of het zoeken naar een geschikte woning.

Groene stroom en goede isolatie

Wie duurzaam wilt wonen in Duitsland, doet er goed aan om verschillende energieleveranciers voor de woning of het bedrijfspand met elkaar te vergelijken. Maar alleen energie vergelijken op basis van prijs en kwaliteit is niet voldoende. Duurzaam wonen betekent namelijk ook dat de geleverde energie moet bestaan uit groene stroom en dat de energieleveranciers alles eraan doen om het klimaat te ontzien. Hierbij is het goed om te weten dat Duitsland van alle Europese landen koploper is waar het gaat om het gebruik van zonne-energie.

Duurzaam bouwen in Duitsland

Duitsland heeft hoge ambities wat betreft duurzaam bouwen. In tegenstelling tot Nederland, zijn de grondprijzen net over de grens in Duitsland al heel schappelijk. Het grote voordeel van het bouwen van een nieuw huis ten opzichte van het kopen van een bestaande woning is natuurlijk dat direct kan worden gekozen voor milieuvriendelijke materialen. Dat deze goed isolerend zijn, spreekt voor zich. Duitsland staat bekend om zijn enorme zonnegronden, stukken grond waar zonnepanelen op zijn gebouwd. Eigen zonnepanelen op het dak van de woning leveren de woningbezitter in Duitsland al snel winst op. Bovendien is het land erg gul met het verlenen van subsidies hierop. Als sinds de jaren tachtig houdt Duitsland zich bezig met de Energiewende, oftewel de energietransitie. Het aanbod aan energie vergelijken van diverse leveranciers tenslotte maken dat de kosten voor duurzaam bouwen alleszins kunnen meevallen.

Energiekwaliteit vastgelegd in nieuwe Duitse wet

Duurzaam wonen in Duitsland houdt meer in dan rekening houden met het milieu. In 2020 is de nieuwe Duitse wet energiebesparing in werking getreden. Deze wet omvat allerlei voorschriften met betrekking tot het gebruik van energiecertificaten en het gebruik van groene energie van goede kwaliteit in gebouwen. Hierdoor kan niet altijd meer zomaar voor de goedkoopste energie worden gekozen. Het is daarom verstandig om met een makelaar in zee te gaan die goed op de hoogte is van de huidige regels en wetten. Wie in een van de grenssteden gaat wonen, kan ervan uitgaan dat de makelaar ook Nederlands spreekt. Dat maakt het bespreken van wensen en het onderhandelen een stuk eenvoudiger. Bovendien zijn de websites van deze makelaars vrijwel altijd ook in de Nederlandse taal te lezen. Deze geven vaak al een eerste indruk over hoeveel belang de makelaar hecht aan duurzaamheid.