Grenswerkers die werken en wonen combineren in Nederland en Duitsland kennen het probleem wel: wanneer en vooral in welk land moeten zaken geregistreerd worden? Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de auto. Ook wanneer een Nederlander net over de grens in Duitsland gaat wonen is hij of zij verplicht om de auto in Duitsland te laten registreren.
Wanneer moet je een auto in Duitsland laten registreren?
Er zijn twee methodes om een auto met Nederlands kenteken in Duitsland te laten registreren. Het registreren is bij beide methodes wel hetzelfde, maar er is een verschil in het tijdsbestek waarin de auto geregistreerd moet worden. Bij de eerste methode wordt eerst de Nederlandse kentekenregistratie beëindigd. De auto is dan kentekenloos, dus er moet een uitvoerkenteken aangevraagd worden om naar Duitsland te rijden. Het is daarna verplicht om binnen 14 dagen de auto in het Duitse kentekenregister op te laten nemen. Vooral wanneer een verhuizing naar Duitsland net achter de rug is, zijn er veel zaken te regelen. Het is voor te stellen dat de eigenaar van de auto wat meer tijd nodig heeft. Daarom is de tweede methode aan te raden. Volgens de Europese regels mag een auto met Nederlands kenteken gewoon in Duitsland rondrijden, dus het is gewoon een kwestie van naar Duitsland rijden. Na de officiële verhuizing heeft de eigenaar nog 12 maanden de tijd om de auto in Duitsland te registreren. Dit is overigens alleen het geval als de Nederlandse autoverzekering nog niet wordt opgezegd en dat kan niet altijd als een verhuizing naar Duitsland officieel wordt. Een Duitse autoverzekering afsluiten kan pas als de auto ook officieel in Duitsland is geregistreerd.
Auto laten keuren
Onderdeel van de Duitse registratie is het laten keuren van de auto bij de Duitse keuringsinstanties TüV of Dekra. Normaliter is dit een volledige keuring, de zogenaamde voll Abnahme. Dit hoeft niet als de auto-eigenaar een CoC-verklaring kan overleggen. De CoC-verklaring moet bij de dealer worden aangevraagd en bevat onder andere de typegoedkeuring van de EC. De producent van het voertuig verklaart met een CoC-verklaring dat het voertuig voldoet aan het goedgekeurde type. Met deze verklaring is er een minder zware keuring nodig en dat scheelt geld. Met het keuringsbewijs dat na goedkeuring wordt uitgereikt, kan bij het Straßenverkehrsamt een nieuw kentekenbewijs aangevraagd worden. Uiteraard moet het oude kentekenbewijs dan ingeleverd worden. Met het nieuwe kentekenbewijs kunnen nieuwe kentekenplaten gemaakt worden.
Nederlandse registratie beëindigen
Nadat de auto in Duitsland is geregistreerd, moet de Nederlandse registratie beëindigd worden. De eigenaar moet hiervoor een schriftelijk verzoek indienen bij de RDW. Bij dit verzoek moet gevoegd worden een kopie van een geldig legitimatiebewijs, een kopie van het nieuwe afgegeven Duitse kenteken en wanneer nog in bezit het originele Nederlandse kentekenbewijs. Een registratie beëindigen kan kosteloos en duurt ongeveer vijf werkdagen.