Als Nederlander die in Duitsland woont, kan het verleidelijk zijn om je Nederlandse auto te blijven gebruiken. Maar wat zijn eigenlijk de regels omtrent het rijden op een Nederlandse kenteken in Duitsland? Omdat het vooral voor veel ‘grensgangers’ een veelgestelde vraag is, gaan we in dit artikel eens kijken wat de gevolgen en eventuele voordelen kunnen zijn. Ook geven we je een aantal handige tips, zodat je misschien wel tot hele andere inzichten komt. We zien namelijk wel vaker dat het bij de één voordelig uitpakt, terwijl de ander beter kan kiezen voor een auto met Duits kenteken. Overigens kun je natuurlijk ook gewoon je Nederlandse auto laten invoeren in Duitsland, maar daarover later meer.

Wegenbelasting berekenen

In Nederland betaal je wegenbelasting op het moment dat je de openbare weg betreedt met je auto. Online kun je heel eenvoudig via de website van de belastingdienst je wegenbelasting berekenen. Dit gebeurt op basis van het gewicht van je auto, de uitstoot en ook de provincie waar je woont. In Duitsland wordt wegenbelasting (Kraftfahrzeugsteuer) geheven op basis van het type voertuig, het gewicht en het gebruik. Als Nederlander die in Duitsland woont en een Nederlandse auto bezit, moet je in de meeste gevallen ook wegenbelasting betalen in Duitsland. Dit geldt zelfs als je de auto alleen gebruikt voor privédoeleinden en niet voor zakelijke doeleinden. Zeker iets om rekening mee te houden dus!

Overige praktische zaken

Als Nederlander die in Duitsland woont en een Nederlandse auto bezit, zijn er verschillende regels en vereisten waaraan je moet voldoen om te mogen rijden in Duitsland. Ten eerste heb je een geldig Nederlands rijbewijs nodig. Daarnaast moet je auto voldoen aan bepaalde technische vereisten, zoals een geldige APK-keuring, in Duitsland ook wel ‘TUV’ genoemd. Ook moet je minimaal een WA-verzekering hebben die dekking biedt voor het rijden in het buitenland, en je moet een groene kaart bij je hebben als internationaal verzekeringsbewijs. In de winterperiode is het verplicht om winterbanden te gebruiken in winterse omstandigheden. Tot slot zijn er in sommige steden milieuzones waarvoor je een milieusticker nodig hebt. Het is belangrijk om vooraf te informeren of je een milieusticker nodig hebt en hoe je deze kunt verkrijgen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze regels en vereisten om problemen te voorkomen en veilig te kunnen rijden in Duitsland.

Verschillende verzekeraars vergelijken

Ongeacht of je nu een Nederlands of Duits kenteken rijdt, het verzekeren van je auto is natuurlijk wel verplicht. Vergelijk daarom gemakkelijk en snel jouw verzekeringen via Pricewise. Zo weet je niet alleen zeker dat je de juiste  verzekering weet te vinden, maar je ook goed verzekerd bent in het geval er iets gebeurt. Ondanks dat je in Nederland en Duitsland rijdt, is het niet direct nodig om ook in Duitsland een verzekering af te sluiten voor je auto. Besluit je je auto over te zetten op een Duits kenteken, dan gelden hiervoor uiteraard andere regels. Je doet er dus ook goed aan om dit van tevoren goed uit te zoeken, zodat je niet alleen praktisch gezien een goede keuze maakt, maar ook vanuit commercieel oogpunt.