Vanaf 11 mei gaan alle winkels, bars, café’s en restaurants in Duitsland weer open. Ook markten, vakantieparken, campings en vakantiehuizen mogen vanaf 11 mei weer starten. De maatregelen gelden in heel Duitsland, maar deelstaten hebben de mogelijkheid af te wijken van de regels.

Grenscontroles
De deelstaten NoordRijn-Westfalen en Nedersaksen nemen de versoepelingen over. Strenge controles voor alle Duitse grenzen blijven tot en met 14 mei, behalve voor de grensovergangen met Nederland en België. Daar wordt in ieder geval tot en met 30 mei via steekproeven gecontroleerd.
In heel Duitsland geldt uiteraard de anderhalve meter afstand regel en hygiëne voorschriften, dus ook in winkels en horeca gelegenheden. Winkels moeten er op toezien dat 1 persoon per 10 vierkante meter toegelaten wordt. In de meeste winkels, in ieder geval in alle supermarkten en in het openbaar vervoer is een mondmasker, of een sjaal verplicht. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 5 juni.

Maatregelen en data
6 mei: opening van toeristische attracties zoals musea en dierentuinen, onder strenge voorwaarden mbt aantal bezoekers, hygiëne en onderlinge afstand. Ook kan het dragen van een mondmasker verplicht zijn.
11 mei: opening van winkels, horeca, vakantieparken, campings, vakantiehuizen, VVV-kantoren, fietsverhuur, botenverhuur, fitness studio’s, dansscholen en sporthallen
11 mei: kleine openlucht concerten zijn toegestaan, met verplichte mondmaskers en anderhalve meter afstand houden
21 mei (Hemelvaartsdag): hotels weer open voor toeristen
30 mei (Pinksteren): theaters, bioscopen, concertzalen, zwembaden, sauna’s en wellness weer open. Ook vakbeurzen mogen voor een beperkt publiek weer georganiseerd worden. Ook hierbij geldt: beperkte toegang en anderhalve meter afstand.
5 juni: besluit over eventuele versoepeling van regels mbt afstand, hygiëne en contactregels zoals bijvoorbeeld het aantal toegestane personen in horeca en winkels.