Mensen die vlakbij de Duitse grens wonen, hoppen regelmatig even de grens over. Een boodschapje doen, om uit te gaan of gewoon om even te winkelen in een andere stad. Als er grote boodschappen gedaan worden, pakt men meestal de auto maar is dat niet het geval dan is de (elektrische)fiets of de scooter ook een prima optie.

De helm mee

Als de scooter wordt gebruikt om de grens over te gaan, dan moet men er rekening mee houden dat er in Duitsland soms andere regels gelden. Dat is niet alleen voor de scooter zo, maar ook op andere vlakken. Zo moet men in Duitsland bijvoorbeeld ook op de snorscooter een helm dragen, iets wat in Nederland nog niet verplicht is. Dus als het plan er is om op de scooter naar Duitsland te gaan, zorg dat de scooterverzekering in orde is en dat er een helm wordt meegenomen.

Keine Mofas

Snorfietsers mogen in Duitsland alleen op een fietspad binnen de bebouwde kom rijden als het blauwe fietspadbord voorzien is van een onderbord waar de afbeelding van een snorfiets op staat. Met de snorfiets mag er ook op de rijbaan binnen de bebouwde kom gereden worden. Buiten de bebouwde kom mag er bijna altijd van het fietspad gebruik gemaakt worden. Er is één uitzondering, namelijk wanneer het fietspadbord een onderbord heeft met de mededeling: ‘Keine Mofas’. Als iemand in het bezit is van een snorfiets die alleen door middel van de pedalen voortbeweegt, dan is men zelfs verplicht om het fietspad te nemen.

Algemene regels

Ook als het gaat om algemene verkeersregels zijn er wel een paar dingen anders dan in Nederland, maar er zijn ook genoeg overeenkomsten. Het is in ieder geval belangrijk dat bestuurders onder de 21 jaar niet rijden na het gebruik van alcohol of drugs. Ook al iemand minder dan twee jaar zijn rijbewijs heeft, is er een absoluut alcoholverbod. Voor de overige bestuurders geldt een maximaal alcoholgehalte in het bloed van 0,5 promille. De mobiele telefoon of ander device mag niet vastgehouden worden tijdens het rijden, ook niet als men voor het stoplicht staat. Alleen als de motor uit is. Handsfree bellen, oortjes in om muziek te luisteren (liefst één) en navigeren (niet vasthouden) met de telefoon mag wel.

Stilstaan mag niet overal

Het is verboden om stil te staan op fietsstroken of fietspaden en het mag ook niet in nauwe en onoverzichtelijke straten of in een scherpe bocht. Als er een zigzaglijn op de grond staat, ook dan mag men er niet stilstaan of parkeren. Altijd handig om dit soort dingen te weten anders wordt het tripje naar Duitsland ineens wel een heel duur uitstapje. Want dat is niet anders dan in Nederland, ook in Duitsland schrijven ze boetes uit voor overtredingen.