Dit jaar zijn er minder koopzondagen in Duitsland. Dat geldt vooral voor het noorden (deelstaat Niedersachsen) en in iets mindere mate voor het zuidwesten (deelstaat NoordRijn-Westfalen).
Tot nu toe werden vier koopzondagen toegestaan, in combinatie met een evenement. De vakbond VERDI voert sinds 2015 actie tegen de koopzondag. De vakbond vindt dat een koopzondag alleen gerechtvaardigd is in combinatie met grote evenementen als een stadsfeest of een beurs. Dergelijke evenement trekken extra bezoekers naar een plaats en in dat geval kunnen winkels open zijn. Een voorjaarsmarkt met een aantal kramen in de winkelstraten heeft volgens de vakbond geen toegevoegde waarde. In dat geval zou het werken op zondag verboden moeten worden volgens de vakbond. Waarschijnlijk wordt dit beleid in een nieuwe wettelijke regeling voor de deelstaat Niedersachsen vastgelegd. Mogelijk zijn dan opnieuw vier (of vijf) koopzondagen toegestaan.
De juridische strijd leidde er toe dat in Münster de koopzondagen afgeschaft werden na een referendum. VERDI besloot daarop ook in andere steden te onderzoeken of de koopzondag gerechtvaardigd is. Veel plaatsen (onder andere Nordhorn) vrezen een juridisch verbod en hebben daarom nog geen koopzondagen voor 2017 vastgesteld. In enkele grensplaatsen is de reeds geplande koopzondag voorlopig afgeschaft, zoals Lingen (19 maart) en Meppen (9 april). In andere plaatsen worden dit jaar maximaal twee koopzondagen georganiseerd in plaats van vier.
Uitzondering blijft de plaatsen die een speciale toeristische attractie vormen, zoals Kevelaer (bedevaartsoort), Rees, Goch, Bad Bentheim en Bad Zwischenahr. In deze plaatsen mogen alleen op toerisme gerichte winkels 40 zondagen per jaar open zijn.
De meeste koopzondagen voor 2017 in de Duitse grensstreek zijn toegevoegd aan de agenda.