schuttorf

Vanaf maandag 27 april wordt het dragen van een mondmasker of een sjaal verplicht  in winkels in de Duitse grensregio. De nieuwe maatregel geldt in heel Duitsland, dus ook in de aan Nederland grenzende deelstaten NoordRijn-Westfalen en Nedersaksen. De mondmaskers moeten ook in het openbaar vervoer verplicht gedragen worden.
Vanaf 20 april zijn winkels geopend met een oppervlakte tot 800 m2. Voor auto-, fiets- en boekwinkels is er geen oppervlaktebeperking. In alle winkels gelden nog steeds strenge maatregelen in verband met het Corona-virus. In elke winkel is anderhalve meter afstand tussen mensen in de winkel noodzakelijk. Als het in een winkel te druk dreigt te worden moeten bezoekers buiten wachten tot er voldoende ruimte is.
In elke gemeente wordt versterkt gecontroleerd op naleving van de maatregelen.
Alle horeca gelegenheden blijven voorlopig gesloten. Kappers mogen vanaf 4 mei weer openen.
Ook de beperking voor winkelen en tanken over de grens geldt nog steeds. De grenzen zijn in principe open; dus wordt niet overal voortdurend gecontroleerd: de politie neemt steekproeven. Boodschappen doen en tanken is geen geldige reden om de grens te passeren, dus de politie kan Nederlanders bij een controle de toegang tot Duitsland weigeren. Er is geen einddatum afgesproken voor deze maatregelen.