Wat is de regio Niederrhein en wat is typisch voor deze regio?

De grens in het Noorden, Westen en Oosten is duidelijk: die wordt gevormd door de Nederlandse grens en de Rijn. De zuidelijke grens is discutabel. Soms wordt de lijn Duisburg, Moers, Straelen aangehouden, soms wordt een zuidelijker grens gehanteerd tot aan Düsseldorf, of nog iets zuidelijker tot Grevenbroich. Hoe dan ook: de regio Niederrhein heeft een aantal markante aspecten.

kermisKermis
Kermissen worden vooral in het najaar gehouden in elk dorp of stad en in de grotere steden zelfs per stadsdeel. De kermis is meer dan in Nederland een sociale ontmoetingsplaats, die naast bekende attracties vooral ook bestaat uit kramen met etenswaren en bijbehorende terrassen.

windmolensWindmolens
In Kreis Kleve staan meer dan honderd windmolens en in Kreis Wesel circa vijftig. Vooral in de omgeving van Uedem, Issum en Kerken zijn windmolenparken ontstaan. Windenergie is een groeiende markt in de regio Niederrhein. Verwacht wordt dat het aantal windmolens met 40% zal stijgen.


schutzenfestSchützenfest

Het Duitse Schützenfest is ook in de regio Niederrhein populair. Het feest duurt drie of meer dagen en eindigt op zondag met het Koningsschieten. De beste (kleiduiven)schutter mag zich een jaar lang Schützenkönig noemen. Het Schützenfest wordt meestal gevierd in een muziektent en gaat vaak gepaard met een kermis.

kerstmarktKerstmarkten
Vanaf medio november start in Duitsland de tijd van de kerstmarkten. Geen enkele kerstmarkt is gelijk, maar alle markten hebben een typische, gezellige Duitse sfeer met handgemaakte cadeau-ideeën, Glühwein, Reibekuchen, gebrande amandelen en andere lekkernijen. Sfeervolle kerstmarkten in de Duitse grensregio zijn onder andere te vinden in Bedburg-Hau (Schloss Moyland), het klooster Graefenthal (Goch-Asperden), Emmerich (Borghees), Grefrath (Openluchtmuseum), Krefeld (Burg Linn),
Osnabrück, Raesfeld, Telgte en Xanten.

paasmarktPaasmarkten
In de afgelopen jaren is de paasmarkt sterk in opkomst. In steeds meer dorpen en steden worden in de weekenden vooraafgaande aan de Paasdagen markten georganiseerd. De paasmarkt bij Klooster Graefenthal is de drukst bezochte in de Duitse grensregio.

 

tekoopTe koop
In Duitsland was het lange tijd ongebruikelijk om een bord ’te koop’ in de tuin te zetten als je je huis wilde verkopen. Er bestond enige schroom ten opzichte van de buren, die hoefden niet te weten dat het huis te koop stond. In de grensstreek is die gewoonte in de afgelopen jaren verdwenen onder invloed van de Nederlanders. Nu zie je overal Duitse borden, tweetalige borden en soms zelfs Nederlandstalige borden.

Sudlohn3Kerkklokken
Het katholieke geloof is in veel dorpen en steden sterk aanwezig. Dat betekent dat kerkklokken regelmatig te horen zijn: soms elke dag op het hele uur vanaf 7.00 uur of 8.00 uur.

 

wittekruizenWitte kruizen
Vooral langs tweebaans-wegen kom je witte kruizen tegen. Deze worden door de politie geplaatst om verkeersdoden te herdenken en als waarschuwing voor het verkeer. Sinds 1975 zijn op de wegen in Kreis Kleve ca. 2000 mensen omgekomen. In Duitsland verloren in 2006 5.049 mensen het leven bij verkeersongevallen.

aspergesRegionale menukaart
De regio Niederrhein is één van de grootste gebieden in Duitsland waar asperges (Spargel) gekweekt worden. Ook boerenkool (Grünkohl) geldt in de regio als een bekend streekproduct. Van beide groenten worden in de restaurants speciale gerechten aangeboden per seizoen: in de zomer (asperges met ham) en in de winter (boerenkool met worst).


ganzen emmerichWilde ganzen

Wilde ganzen uit het arctische gebied overwinteren elk jaar in het Rijngebied/regio Niederrhein, tussen Arnhem-Nijmegen en Emmerich-Kleve. De vogels overwinteren tussen november en februari. Het aantal ganzen kan oplopen tot ca. 150.000. Het gaat om een beschermde diersoort. Dat uitgerekend in deze periode veel restaurants in Duitsland gans op het menu aanbieden heeft dus niets te maken met de wilde ganzen

nevelkleveNiederreinische nevel
Het lijkt alsof nevel en mist in de regio Niederrhein vaker voorkomen dan in andere Duitse gebieden. Dat is niet het geval. Wel komt nevel naar verhouding vaak voor in de regio Kleve en Mönchengladbach. Daar is de grond vochtig en zijn er grote weidegebieden waarop water uit de lucht zich kan afzetten.

dirndlKlederdracht
De traditionele klederdracht van de regio Niederrhein is vrijwel verdwenen. Daar tegenover staat dat de oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland stammende dirndl steeds populairder wordt. Vooral rond de oktoberfeesten kopen inwoners uit de regio Niederrhein en steeds meer Nederlanders de kenmerkende jurken. In Kevelaer heeft Landhausmode Biesemann zich gespecialiseerd in de verkoop van klederdrachten.

curryenpatatCPM
CPM is een klassieker in Duitse snackbars: Curryworst, Pommes en Mayo. De worst wordt meestal in stukjes gesneden. De speciale saus is een combinatie van tomaten-saus, curry en worchestershiresaus en is waarschijnlijk uitgevonden in Berlijn in 1949. CPM wordt meestal gegeten in een kartonnen bakje met gekartelde rand. Meer informatie over CPM en snackbars in het Ruhr-gebied: www.pommesfuehrer.de