Op de Touristikmesse in Kalkar (2 en 3 februari), presenteren zes gemeenten nieuwe grensoverschrijdende fietsroutes. De gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch en Weeze ontwikkelden samen vijf thematische routes. Alle routes zijn gebaseerd op het succesvolle knooppuntensysteem. Dat systeem wordt vanaf dit voorjaar ook in de Duitse grensstreek bij Kleve toegepast.
De nieuwe fietsroutes zijn tussen de 30 km en 80 km lang, waarbij het ook mogelijk is om (delen) van routes te combineren. In 2019-2020 volgen nog vijf nieuwe routes.

De routes werden ontworpen door de toeristische organisaties: Het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk, Niederrhein Tourismus en het Toeristisch-platform Maasduinen.
Ze zijn ontwikkeld in het kader van het Euregio INTERREG-project Dynamic Borders. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie, de provincies Limburg en Noord-Brabant en het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen.

De touristikmesse Niederrhein vindt plaats in de beurshal bij Wunderland Kalkar op 2 en 3 februari 2019 en is open van 10.00 uur tot 18.00 uur.