Eind 2016 of begin 2017 gaat de stoptrein tussen Arnhem en Emmerich rijden. Dat is bekend gemaakt op een bijeenkomst van de reizigersorganisaties Pro Bahn en Rover. Of de eerste treinen gaan rijden als de nieuwe dienstregeling van kracht wordt (12 december 2016) is nog onbekend. De treinen op de nieuwe spoorverbinding tussen Düsseldorf – Oberhausen – Emmerich – Arnhem zullen één keer per uur gaan rijden.

Vanaf 2000, toen de ICE startte tussen Oberhausen en Arnhem, was Emmerich geen halteplaats meer. Daarmee verdween de grensoverschrijdende stoptrein tussen Arnhem en Emmerich. Alleen in 2006 reed een stoptrein als proef. Dat experiment werd al snel beëindigd omdat te weinig reizigers gebruik maakten van de verbinding. Voor de nieuwe stoptrein worden dagelijks 2000 tot 2200 reizigers verwacht. De reistijd tussen Arnhem en Emmerich wordt met de nieuwe verbinding verkort van twee uur naar een half uur.

Tot de ingebruikname van de nieuwe verbinding is de bus vanuit Nijmegen de enige mogelijkheid om de steden Kleve en Emmerich te bezoeken met het openbaar vervoer. In de komende weken worden hierbij op zondag extra lange bussen ingezet, vooral om de grote groep Nederlanders op te vangen, die de kerstmarkten in de regio willen bezoeken.

Emmerichstation
Het station van Emmerich