Veel mensen hebben de droom om een tweede huis in het buitenland te hebben. Een woning waar je heen kan gaan voor een paar dagen vakantie. Zeker nu de spaarrentes laag liggen, kan het interessant zijn om het spaargeld te investeren in een woning. Een vakantiewoning in Duitsland is populair vanwege de lagere woningprijzen. Maar wat maakt Duitsland nog meer aantrekkelijk en waar moet je opletten bij het kopen van een vakantiewoning in Duitsland?

Lagere woningprijzen

Duitsland is voor veel woningzoekers populair om een woning te kopen. Dit komt doordat de huizenprijzen een stuk lager liggen in Duitsland dan in Nederland. Voor mensen die een vakantiewoning zoeken in het buitenland, klinken landen als Spanje en Italië natuurlijk aantrekkelijk vanwege de aangenamere temperaturen. Echter is er dan wel sprake van een grotere reisafstand en dat betekent of minimaal zestien uur in de auto of reizen met het vliegtuig. Hierdoor zullen de meeste mensen niet zo snel even een weekendje doorbrengen in hun vakantiewoning. Een woning in Duitsland kan in die zin zeker een aantrekkelijkere keuze zijn, omdat je dan meer mogelijkheden hebt om er met enige regelmaat heen te gaan.

Kies een geschikte locatie

Duitsland is een enorm land. Met een paar uur kan je al in een totaal andere omgeving zitten, maar je kan ook gerust acht uur in de auto zitten om naar de andere kant van Duitsland te rijden. Bedenk je hoe vaak je per jaar naar de vakantiewoning wil. Is dit één keer per maand, dan is het misschien verstandig om redelijk dichtbij de Nederlandse grens te kijken. Wil je een paar keer per jaar en dan wat langer weg? Dan kan je gerust in het zuiden of helemaal in het oosten van Duitsland kijken naar een woning. Bedenk ook dat als je meerdere keren per jaar naar Duitsland gaat, je het beste een doorlopende reisverzekering afsluit. Deze reisverzekering biedt je het hele jaar door dekking tegen diverse kosten als je in het buitenland bent. Dus óók als je maar een dagje in Duitsland bent.

Waar op letten bij de aanschaf van een vakantiewoning?

Wanneer je een leuke woning op het oog hebt, is het verstandig om bij de desbetreffende gemeente te informeren over mogelijke bouwplannen. In Duitsland is het zo dat als er in de gemeente bepaalde zaken worden aangelegd, zoals nieuwe riolering bijvoorbeeld, alle bewoners hieraan meebetalen. Deze kosten kunnen soms behoorlijk oplopen. Probeer met de verkopers en de makelaars zoveel mogelijk Duits te praten, ook al is dat soms hakkelend en met veel fouten. Ook als je het huis eenmaal hebt, maak enkel praatjes met de lokale bevolking door zelf Duits te praten. Hiermee scoor je gegarandeerd punten. Bij het ondertekenen van het koopcontract gelden er geen ontbindende voorwaarden of dagen bedenktijd, zoals in Nederland. Bij het ondertekenen moet je er dus zeker van zijn dat je de vakantiewoning kan financieren. Als je een hypotheek moet afsluiten om de vakantiewoning te financieren, moet dit bij een Duitse bank. Voorheen kon dat ook bij een Nederlandse bank, maar sinds de crisis van 2008 is dat niet meer mogelijk.