De treinverbinding tussen Arnhem en Emmerich start op 6 april. Met de Rhein-IJssel Express van Abellio is er na 10 jaar weer een stoptrein tussen Arnhem en Duitsland. De automaten voor de kaartjes zijn al geplaatst op de stations in Arnhem en Zevenaar. De kaartautomaten zijn alleen bedoeld voor reizen met de trein naar een station in Duitsland. Voor Nederland kunnen treinreizigers gewoon gebruik maken van de OV chipkaart.

Kaarten
De prijs van een treinkaartje Arnhem-Emmerich gaat volgens de NS reisplanner ca. 12,50 kosten. Een kaartje vanuit Duitsland kost: 5,80 euro. Een retourticket boeken in Duitsland is dus veel goedkoper. Een vierrittenkaart vanuit Duitsland (20,50) is ook goedkoper dan een retour vanuit Nederland..

Op het Nederlandse deel zullen de kaartjes worden gecontroleerd door conducteurs van Breng en Arriva. Duitse conducteurs hebben geen apparatuur waarmee de Nederlandse OV chipkaart kan worden uitgelezen. Voor Duitse reizigers vanuit Emmerich naar Arnhem is er een speciale barcode op het kaartje van de Rhein-Ijssel Express. Daarmee kunnen de toegangspoorten in Arnhem worden geopend.

Arnhem en Zevenaart zijn de enige Nederlandse haltes op de nieuwe treinverbinding. In Duitsland stopt de trein op 17 stations. Naast Emmerich onder ander in Wesel, Dinslaken, Duisburg, Oberhausen, Düsseldorf Flughaven en Düsseldorf Hauptbahnhof.

Trein Arnhem-Emmerich
In 2006 strandde een stoptrein van Syntus al na enkele maanden door gebrek aan reizigers. Daarvoor stopte tot eind 2000 elk uur een trein in Emmerich om van locomotief te wisselen. Dat was nodig omdat de Duitse en Nederlandse netspanning verschilden. Vanaf november 2000 reden ICE#s tussen Arnhem en Duitsland met automatische wisseling van netspanning.
Het Duitse bedrijf Abellio is actief in de deelstaat NoordRijn-Westfalen. Het bedrijf kreeg een concessie om ook op het Nederlandse spoorwegnet te rijden in samenwerking met ProRail.

Het station van Emmerich