Winkelen in Duitsland wordt per 1 juli 2020 goedkoper. Levensmiddelen en huishoudelijke artikelen worden 2% goedkoper (BTW van 7% naar 5%). Dat betekent een besparing van ca. 3,50 op een bedrag van 200 euro. Duurdere producten zoals witgoed, beeld & geluid, computers en auto’s worden 3% goedkoper (BTW van 19% naar 16%). De maatregel geldt tijdelijk, tot en met 31 december. De Duitse regering hoopt dat mensen maximaal willen profiteren van de lagere prijzen, omdat aan het einde van het jaar weer een verhoging komt.
De prijsverlaging zal mogelijk beperkt zijn. Er is geen verplichting; winkeliers kunnen de verlaging ook gebruiken om tekorten, ontstaan door de corona crisis, op te vangen.

7% BTW of 19% BTW?

De regels voor BTW zijn in Duitsland soms ondoorzichtig. In het tarief van 7% vallen de meeste levensmiddelen en huishoudelijke artikelen die nodig zijn voor dagelijkse levensbehoeften. Het tarief van 19% is voor de luxere goederen. In deze categorie zijn ook de meeste duurdere levensmiddelen ingedeeld. Maar er zijn opvallende uitzonderingen:
– groenten en vruchten 7%, vruchtensap 19%.
– aardappels 7%, zoete aardappels 19%
– thee: 7%, koffie: 19%, koffiebonen 7% en poederkoffie 19%
– bloemen: 7%
– alcoholische drank: 19%
– tanken in Duitsland: 19%
– bestelling in een restaurant meenemen: 7%, in het restaurant eten: 19%
– brillen: 7%, gehoorapparaten: 19%
– kaartjes voor bioscoop, culturele en sportevenementen: 7%
– boeken, kranten en tijdschriften &%
– openbaar vervoer en taxi’s 7% (tot 50 kilometer) of 19% (grotere afstand).


Supermarkt Ter Huurne: op de grens. In Nederland vooral levensmiddelen (21%),
In Duitsland drank en alcohol (meestal 19%).