Winkelen in Duitsland: Goedkope winkels en ruime openingstijden

Winkelen in Duitsland - Kleve

Het Duitse BTW tarief is 2% lager dan in Nederland. Er is een grotere afzetmarkt, dus er kan goedkoper geproduceerd worden. Voor een aantal levensmiddelen en producten voor huisdieren geldt een BTW tarief van 16%. Op koffie wordt in Duitsland een extra belasting geheven. Goedkopere Duitse producten zijn o.a. groente en fruit, vlees en sterke drank.

Openingstijden
In het algemeen zijn de openingstijden van winkels in Duitsland gelijk aan de Nederlandse openingstijden. Op zaterdag sluiten de winkels in kleinere plaatsen vaak om 13.00 of 14.00 en in grotere plaatsen tussen 16.00 en 18.00 uur. Een beperkt aantal winkels en supermarkten in de grotere steden is ook op zaterdag tot 20.00 uur geopend. Regelmatig worden in steden koopzondagen  gehouden: zie de agenda voor  het overzicht. In de meeste Duitse deelstaten mogen winkels in principe dagelijks, behalve op zondag, 24 uur open zijn. De winkels zijn in Duitsland echter in het algemeen op weekdagen tot 18.00 uur geopend. Uitzonderingen zijn de stations van enkele grote Duitse steden. Hier zijn winkels elke zondag open.

Winkels in stations
In het station van Dortmund is de Rewe to go supermarkt geopend van 6 uur tot 24.00 uur. De winkel van Rossman (drogisterij met een assortiment dat vergelijkbaar is met Kruidvat) is open van 8 tot 22.00 uur.
In het station van Düsseldorf is de DM (ook vergelijkbaar met Kruidvat) open van 10.00 tot 22.00 uur. In het station van Essen zijn drie winkels elke zondag open: Tchibo en Hussel van 8 tot 20.00 uur en Lidl van 9 tot 20.00 uur. In  het centraal station van Keulen zijn ook drie winkels elke zondag geopend: Rewe to go is 24 uur open, Rossman van 8 tot 22.00 uur en 7th main street (mode) van 10.00 tot 22.00 uur.

40 ‘koopzondagen’ per jaar
In de meeste Duitse deelstaten zijn per plaats vier koopzondagen per jaar toegestaan. Uitzonderingen zijn grote steden als Aken en Keulen. Hier zijn vier koopzondagen per stadsdeel toegestaan. Kevelaer, Goch, Rees, Bad Bentheim en Bad Iburg zijn plaatsen met een bijzondere toeristische bestemming  en vormen daarom een uitzondering op de wet. Gespecialiseerde winkels in deze plaatsen mogen 40 zondagen per jaar open zijn.

Meer informatie:
Winkels in de noordelijke grensregio
Winkels in de Duitse grensregio bij Overijssel en Oost-Gelderland
Winkels in de regio Zuid Gelderland en Noord-Limburg
Winkels in Duitse grensregio bij Zuid-Limburg

Winkelen in Duitsland - Meppen marktplein Winkelen in Duitsland - Walburgismarkt Ramsdorf-Velen Winkelen in Duitsland - Vreden centrum Meppen                                               Xanten                                     Vreden