Winkelen in Duitsland: openingstijden

Winkelen in Duitsland - Kleve

Winkelen in Duitsland is goedkoop: het Duitse BTW tarief is 2% lager dan in Nederland. En er is een grotere afzetmarkt, dus er kan goedkoper geproduceerd worden. Voor veel levensmiddelen en producten voor huisdieren geldt een BTW tarief van 7%. Op koffie wordt in Duitsland een extra belasting geheven.
Bekijk het nieuwsbericht: wat is goedkoper en wat is duurder in Duitsland?

Supermarkten
Het orijsnievau van Aldi en Lidl is vergelijkbaar met de Nederlandse vestigingen. Netto Penny en Plus zijn iets duurder. Edeka en Rewe zijn qua prijsniveau vergelijkbaar met Albert Heijn. Overige supermarkten: Kaufland (grote winkels), Kaiser’s (voornamelijk in de grensregio rond Aken / Viersen / Düsseldorf) en K+K (voornamelijk in de grensregio rond Nordhorn / Gronau / Bocholt). In Duitsland zijn winkels van grote drogisterijketens vaak gevestigd naast een supermarkt. De bekendste drogisterijen zijn: DM en Rossmann.

Openingstijden
In het algemeen zijn de openingstijden van winkels in Duitsland gelijk aan de Nederlandse openingstijden. Op zaterdag sluiten de winkels in kleinere plaatsen vaak om 13.00 of 14.00 en in grotere plaatsen tussen 16.00 en 18.00 uur. Een beperkt aantal winkels en supermarkten in de grotere steden is ook op zaterdag tot 20.00 of tot 22.00 uur geopend. Regelmatig worden in steden koopzondagen gehouden. In de meeste Duitse deelstaten mogen winkels in principe dagelijks, behalve op zondag, 24 uur open zijn. De winkels zijn in Duitsland echter in het algemeen op weekdagen tot 18.00 uur geopend.

Uitzonderingen: winkels in grote stations en toeristische plaatsen
In stations in de grote steden zijn enkele winkels op zondag open. In de meeste Duitse deelstaten zijn per plaats vier koopzondagen per jaar toegestaan. In grote steden als Aken en Keulen zijn er vier koopzondagen per stadsdeel. In plaatsen met een bijzondere toeristische bestemming zijn er 40 koopzondagen per jaar mogelijk (oa. Kevelaer, Goch, Rees, Bad Bentheim, Bad Iburg). Het gaat alleen om gespecialiseerde winkels.