Nederlandse huizen zijn duur. In Duitsland is de prijs voor een huis of kavel vaak veel goedkoper.

Algemeen
Wonen in Duitsland blijft aantrekkelijk. Emigreren is een ingrijpende stap: zorg voor een goede vorobereiding en vraag advies, bijvoorbeeld bij een vestiging van de Euregio. In Duitsland zijn de grond- en woningprijzen in de afgelopen jaren gestegen omdat meer Duitsers investeren in eigen woningbezit. Toch is de gemiddelde grondprijs en huizenprijs nog steeds lager dan in Nederland. Andere voordelen van wonen in de Duitse grensregio zijn de lagere prijzen voor levensmiddelen en huishoudelijke producten, de mooie, weidse en rustige omgeving en de vriendelijke mensen. Nederland is makkelijk bereikbaar.
In de hele Duitse grensstreek langs Nederland wonen ca. 40.000 Nederlanders. Ruim een derde deel woont in het gebied van Kreis Kleve: ca. 16.000 Nederlanders.

Huis kopen in Duitsland
Het kopen van een huis in Duitsland begint vaak bij het zoeken op internet (zie de makelaarspagina op deze site). De financiering is mogelijk via een Duitse of Nederlandse bank. Een aantal grote Nederlandse banken hanteert voor een woning in Duitsland hetzelfde hypotheekaanbod als in Nederland. Vaak zijn er echter aanvullende voorwaarden, zoals het verplicht afsluiten van verzekeringen. De rente is bij Nederlandse banken vaak hoger dan bij Duitse banken. In Duitsland is het aantal hypotheekvormen in de afgelopen jaren uitgebreid. Vergelijk dus zoveel mogelijk Nederlandse en Duitse hypotheken – zorg ervoor dat uw financiele adviseur deskundig is in het Nederlandse en Duitse recht – de hypotheekakte wordt uiteindelijk door een Duitse notaris opgemaakt en valt dus onder het Duitse recht.

Voor vragen over wonen en leven in Duitsland: Kijk op de website van grensinfopunt