Dorpen en steden – belangrijkste plaatsen in de Duitse grensregio

Noord (Groningen, Drenthe – Niedersachsen, Grafschaft Bentheim)
In het Noordwesten van Duitsland grenzen de regio’s van Aurich, Leer, Emsland en Grafschaft Bentheim aan de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Het landschap in deze regio’s (deelstaat Niedersachsen) is vlak tot licht glooiend. Toeristische attracties zijn de stoomtrein bij Hasetal en de historische plaatsen Lingen, Papenburg en Bad Bentheim. Belangrijke winkelsteden zijn Bad Bentheim, Emden, Meppen en Nordhorn.

badbentheim2Bad Bentheim (ca. 15.000 inwoners) is al meer dan driehonderd jaar een kuuroord met zout- en zwavelbaden. In het historische centrum zijn het kasteel en de ostmühle uit 1750 de meest markante gebouwen. In de kleine, oude stadskern zijn de meeste winkels gevestigd.

 

 

EmdenEmden (ca. 51.000 inwoners) is bekend van de vele kanalen. Na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog bleef ook de Middeleeuwse binnenhaven gespaard. Hier ligt het centrum van de stad met veel winkels.

 

 

MeppenBhfstrUit het verleden van vestingstad Meppen (ca. 35.000 inwoners) zijn fraaie historische huizen in baksteen bewaard gebleven. Andere toeristische attracties zijn het Eems-Dollard kanaal en het pretpark dat gebouwd is rond een oude energiecentrale. In het compacte centrum bevinden zich de meeste winkels. Parkeren is goedkoop.

 

Nordhorn, HauptstraßeDe vroegere textielstad Nordhorn (ca. 53.000 inwoners), dicht bij de Nederlandse grens is een watterrijke stad die ook bekend is van de dierentuin. In de afgelopen decennia heeft Nordhorn zich steeds meer ontwikkeld tot winkelstad.

 

 

Midden (Overijssel, Oost-Gelderland – Kreis Borken, Münsterland)
De regio Münsterland (deelstaat NoordRijn-Westfalen) wordt gevormd door een laagvlakte tussen de plaats Münster en de grens met de provincies Overijssel en Gelderland. Dank zij het vlakke landschap is de regio geliefd bij fietstoeristen. Belangrijke toeristische attracties zijn de historische stad Münster en een groot aantal kastelen en landhuizen. De belangrijkste winkelsteden zijn Bocholt, Gronau en Ochtrup.

Bocholt, NeustraßeHet verleden van Bocholt (ca. 73.000 inwoners) als industriestad, voornamelijk in de textielbranche is nog zichtbaar aan de rand van het centrum. Hier staan oude fabrieken; in een ervan is het textielmuseum gevestigd. Bocholt heeft zich ontwikkeld tot een fietsvriendelijke stad en winkelstad. De omgeving met bosgebieden, weidelandschappen, de Aasee en ruim 200 kilometer fietspad, biedt optimale recreatiemogelijkheden en grensoverschrijdende arrangementen.

Borken, NeutorDe naam Borken (ca. 41.000 inwoners) is afkomstig uit de 9e eeuw. Na een roerige geschiedenis en een verwoesting in de Tweede Wereldoorlog is een moderne stadskern ontstaan. De meeste winkels bevinden zich in dit compacte gebied.

 

 

 

Coesfeld, MarktOmdat Coesfeld (ca. 34.000 inwoners) in de tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoest werd, is een modern en compact centrum ontstaan met in het middelpunt de 17e eeuwse  Lambertikerk. In dit gebied bevinden zich de meeste winkels.

 

 

Gronau NeustraßeGronau (ca. 47.000 inwoners) werd in 1365 voor het eerst genoemd en kende in de 19e en 20e eeuw een bloeiperiode als textielstad. In deze periode ontstond een sterke handelsrelatie met Nederland die zich nu voornamelijk manifesteert in culturele contacten. Veel Nederlanders komen ook naar Gronau om te winkelen of voor een bezoek aan het Rock en Pop museum.

 

Vreden, MarktIn het Heimatmuseum van grensplaats Vreden (ca. 22.000 inwoners) wordt de stadsgeschiedenis belicht met onder andere een authentieke winkel uit 1880. Tegenwoordig  beschikt Vreden over een compact winkelcentrum. De stad werd uitgeroepen tot de eerste Fair Trade winkelstad van het Münsterland.

 

Niederrhein (Zuid-Gelderland-Noord-Limburg – Kreis Kleve)
De regio Niederrhein grenst aan Nederland vanaf midden Limburg tot ’s-Heerenberg. Het landschap in de regio is voornamelijk vlak tot licht glooiend. Het gebied (deelstaat NoordRijn-Westfalen), is geliefd bij toeristen vanwege het uitgebreide fietspadennetwerk. Belangrijke toeristische attracties zijn Wunderland Kalkar, het Romeinse park bij Xanten, de fietslorry’s (draisines) tussen Groesbeek en Kleve en de bedevaartsplaats Kevelear. Populaire winkelsteden zijn Emmerich, Geldern, Goch, Kevelaer, Kleve, Kranenburg, Rees en Xanten. Bij Weeze ligt het vliegveld Airport Niederrhein.

Bedburg-Hau bij Rosendaler WegOmgeven door een groot bosgebied bij Kleve, ligt Bedburg-Hau (ca. 13.000 inwoners). De plaats is vooral bekend door Schloss Moyland, het museum met o.a. werken van Joseph Beuys. Op het industrieterrein aan de weg tussen Kalkar en Kleve zijn enkele winkels gevestigd.

 

 

EltenVan 1949 tot 1963 was Elten Nederlands grondgebied. Nu is ongeveer een kwart van de inwoners Nederlander. Elten ligt in een bosrijke omgeving aan de stuwwal die in de voorlaatste ijstijd gevormd werd. Een klein deel van het dorp (Hoch Elten) ligt op de stuwwal. Elten heeft een bescheiden aantal winkels, waarvan enkele grote supermarkten in de buurt van het marktplein. Parkeren is gratis.

 

emmerichDe fraaie Rijnpromenade en de 500 meter lange Rijnbrug vormen de grootste publiekstrekkers van Emmerich (ca. 29.000 inwoners) In het compacte centrum zijn de meeste winkels gevestigd. Bezienswaardigheden zijn het Rijnmuseum, het PAN museum voor grafische kunst en het Museum für Kaffeetechnik over koffie. Emmerich ontwikkelt zich tot logistiek transportcentrum.

 

Geldern Issumer StraßeNa de vrijwel volledige verwoesting van Geldern (ca. 34.000 inwoners) in WOII is een moderne stad ontstaan met een compact winkelcentrum. De winkels zijn vooral te vinden rond de markt.

 

 

Goch, SteintorDe 14e eeuwse Steintor is een van de weinige monumenten in Goch (ca. 33.000 inwoners), dat in WOII zwaar beschadigd werd. Een aantal winkels mag op zondag 40 weken per jaar open zijn omdat Goch een bedevaartsplaats is. Parkeren is in Goch gratis.

 

 

Kalkar, MonrestraßeDe bewaard gebleven historie van Kalkar ca. 14.000 inwoners) is vooral zichtbaar rondom de marktplaats in het centrum, de St. Nicolaikirche, het gotische Raadhuis, de molen uit 1770 en in het stadsmuseum van Kalkar. Hier zijn ook enkele winkels rond de Monrestraße. Bezienswaardigheden in de omgeving van Kalkar zijn de Burg Boetzelaer (Appeldorn) en Wunderland Kalkar. Aan de westelijke rand van Kalkar ontstaan nieuwbouwwijken.

 

kevelaer, HauptstraßeMet jaarlijks ca. 800.000 bezoekers is Kevelaer (ca. 28.000 inwoners) de grootste bedevaartplaats van Noordwest-Europa. In het centrum staan de Basilika St. Maria en de Gnadenkapelle met een afbeelding van de Maagd Maria. De stad heeft sinds 1570 een bedevaartband met Velden bij Venlo. In het centrum bevinden zich veel winkels met religieuze artikelen. Deze zijn dagelijks geopend, ook op zondag. Vlakbij Kevelaer bevindt zich het pretpark Irrland.

 

KleveHoogteverschillen, veroorzaakt door de stuwwal uit de voorlaatste ijstijd, kenmerken de stad Kleve (ca. 50.000 inwoners). Kleve is een echte winkelstad, maar een bezoek waard zijn ook het museum Haus Koekkoek, het museum Kurhaus Kleve en het park Forstgarten dat aangelegd werd op initiatief van stadhouder Johan Maurits van Oranje Nassau. In het park is ook de Tiergarten gevestigd. Vanuit Kleve rijdt de draisine of fietslorry naar Kranenburg.

kranenburgIn Kranenburg (ca. 10.000 inwoners) is ongeveer 50% van de bevolking Nederlander. Bezienswaardigheden zijn de stadsmuur (ca. 1400), de Mühlenturm en het museum Katharinenhof. De meeste winkels, en grote supermarkten bevinden zich in het compacte centrum.

 

ReesBezienswaardigheden in Rees (ca.22.500 inwoners) zijn de ca. een kilometer lange Rijnboulevard,de Mühlenturm en de markante Maria Hemelvaarstkerk. In het compacte centrum bevinden zich de meeste winkels, waarvan een aantal op 40 zondagen per jaar geopend is.

 

Uedem, Markt en St. LaurentiuskerkMarkante bouwwerken in Uedem (ca. 8500 inwoners) zijn de Hohe Mühle (1320) en de fraaie Evangelische kerk aan het  marktplein. Hier bevinden zich enkele winkels.

 

 

 

weezeWeeze (ca. 10.000 inwoners) is vooral bekend van het vliegveld. In het compacte centrum bevinden zich enkele winkels. Bezienswaardigheden buiten Weeze zijn de kastelen Wissen, Hertefeld en Kalbeck en het romantische dorp Wemb bij de Nederlandse grens.

 

Xanten

Xanten (ca. 22.000 inwoners) is gebouwd bij de resten van een grote Romeinse nederzetting. Nu is er een groot Archeologisch park met museum, forum, tempels en amfitheater. In het centrum, bij het marktplein en de markante Dom Sint Victor, bevinden zich de meeste winkels.

 

West (Zuid-Limburg – Heinsberg, Viersen)
In het middenwesten van Duitsland grenzen de regio’s van Heinsberg en Viersen aan het midden en zuiden van Limburg. De regio Heinsberg is de meest westelijke regio van Duitsland. Het landschap in deze regio is licht glooiend tot heuvelachtig in het bij toeristen populaire Schwalmtal. Het glooiende landschap is populair bij fietstoeristen. Belangrijke toeristische attracties zijn de bosgebieden in de natuurparken Maas-Schwalm-Nette en Gangelt, de stoomtrein bij Selfkant en de historische plaatsen Brüggen en Kempen. Belangrijke winkelsteden
zijn Krefeld, Viersen en Wesel.

Krefeld - HochstraßeKrefeld (ca. 220.000 inwoners)
De stad Krefeld kwam tot bloei in de 18e eeuw dankzij de textielindustrie. Hoewel de stad in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd werd, leeft het verleden voort. Een aantal monumenten en twee musea dragen bij aan het imago van ‘Stad van fluweel en zijde’. In september presenteert Krefeld zich als modestad met modeontwerpers, straatmodeshows, muziek en dansacts. Tot Krefeld behoren de steden Uerdingen en Burg Linn, bekend van het fraaie Middeleeuwse kasteel. De meeste winkels bevinden zich in het centrum.

MoersMoers (ca. 100.000 inwoners)
Op de locatie van een Romeinse nederzetting langs de Rijn ontstond in de Middeleeuwen de vestingstad Moers. Aan het einde van de 16e eeuw werd Moers ingenomen door Maurits van Oranje, die de vestingwallen versterkte. Delen van dit verleden zijn zichtbaar nog zichtbaar in en bij het historische centrum. Na een korte periode als mijnwerkersstad (eerste helft 20e eeuw) ontwikkelde Moers zich tot winkelstad.

Viersen - HauptstraßeViersen (ca. 75.000 inwoners)
Viersen ligt aan de rand van het natuurpark Schwalm-Nette. In het industriële tijdperk (19e eeuw) steeg het aantal inwoners van Viersen snel, voornamelijk door de ontwikkeling van de textielindustrie. In de tweede Wereldoorlog werd het centrum zwaar beschadigd. In de naoorlogse jaren verdween de textielindustrie en ontwikkelde Viersen zich als winkelstad. In september wordt in Viersen een belangrijk Jazzfestival georganiseerd.