Tips voor werken en ondernemen in de Duitse grensstreek

Algemeen
Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland (Export vanuit Nederland: bijna 75 miljard euro in 2009).
De regio Niederrhein is de schakel voor het transport vanuit Nederland naar Duitsland. De goederenspoorlijnen Betuweroute en IJzeren Rijn (planfase) spelen hierbij een rol. Kansen voor ondernemers liggen in de logistieke sector, de dienstensector (advocaten, belastingadviseurs, verzekeraars en banken), de biotechnologie en de gezondheidszorg (voedingssector en geneesmiddelenmarkt).
Kansen zijn er ook op de handelsmarkt via internet. Duitsland is in Europa de absolute koploper op het gebied van zakendoen via internet. Belangrijke bedrijven in de regio Niederrhein zijn de haven van Emmerich, luchthaven Weeze en de Nederlands-Duitse bloemenveiling Rhein-Maas in Herongen.

Subsidiemogelijkheden
In Duitsland zijn veel mogelijkheden voor het verkrijgen van een subsidie voor investeringen van Nederlandse ondernemingen. Een aantal daarvan is verkrijgbaar via de deelstaat Nordrhein-Westfalen (NRW.BANK) en de Duitse bond (KfW). Hiermee zijn leningen mogelijk tegen gunstige rente voor starters en reeds gevestigde bedrijven. De aanvraag kan via de lokale banken verlopen. Voorwaarde is dat er een ondernemingsplan bestaat, dat nog niet gestart is. Ook is een woonplaats in de grensregio noodzakelijk. Bij het krediet van NRW.Bank is vestiging in Nordrhein-Westfalen een voorwaarde.
In 2007 is het Portalprojekt gestart dat Duitse en Nederlandse ondernemers helpt op de arbeidsmarkt in het buurland

Eigen bedrijf in Duitsland
Duitse gemeenten lokken Nederlandse ondernemers met goedkope grondprijzen. Vestiging in Duitsland is aan regels gebonden, zoals financiering, overdrachtsbelasting, rechtsvorm, belastingdruk, energiekosten, loonkosten, loonboekhouding, sociale lasten en pensioenen in Duitsland. Vraag advies bij gespecialiseerde juristen, via de links op deze pagina, bij het stadhuis, het Amtsgericht, de Euregio, Zenit, of via één van de startcenters in NoordRijn-Westfalen.

Meer informatie
Deutsch-Niederländische Handelskammer
IHK Niederrheinische Industrie und Handelskammer Duisburg-Wesel-Kleve
Kamer van Koophandel
Niederländisch-Deutscher Businessclub Kleve
D-NL contact (zaken doen over de grens)
2 connect business
Euregio (Achterhoek, Twente, Drente)
Euregio Rhein Waal
Euregio (Noord)
informatie over werken in Duitsland (Eures)
Golden-dutch, marktonderzoek  en exportadvies
Business Alliance Nederland-Duitsland
Nederlands-Duitse Internet-Exchange
Technologie Zentrum Kleve
Stadtentwicklungsgesellschaft Kalkar
Zenit: Zentrum für Innovation & Technik in NRW
Duitsemarkt.nl
Portalprojekt
Businessacademie
www.foerderdatenbank.de (overzicht van subsidiemogelijkheden)